Tradiční astrologie na míru.
Get Adobe Flash player
Štrůdl Silva

Štrůdl Silva – nepřekonatelný pro všední pečení

(na dva záviny)

1 tvaroh

1 Stella nebo Hera nebo dokonce máslo

250g hladké mouky

1 vejce

1 vejce  (rozmícháme v hrnečku na potření)

Smícháme v těsto, rozdělíme na dvě části a rozválíme v pláty. Naplníme náplní.

Náplň

1kg jablek

cukr dle potřeby a sladkosti vstupní suroviny

1 vanilkový pudink

dle chuti rozinky, ořechy, ale nemusí být vůbec

skořice

pšeničné klíčky (koupíme v prodejně zdravé výživy)

Rozválený plát poprášíme pšeničnými klíčky (dodávají vitamín E a také trochu zadrží šťávu z jablek). Poté navrstvíme ochucená jablka promíchaná s pudinkem, ořechy a rozinkami. Zavineme. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, který potírám navíc máslem či plátečkem Stelly nebo Hery nebo dokonce másla. Potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péci. Nepečte příliš prudce, aby záviny nepraskly. Pokud stejně prasknou, není to Vaše chyba – praskají totiž dobrotou a s tím se prostě nedá nic dělat. Jste šikovní.

Pečeme cca 40 minut – záleží hlavně na tom, jak vysoké jste štrůdly vyrobili.

 Doporučuji při zavinutí vždy trošku „smačknout“ směrem dolů, čili „zplacatit“, protože příliš vysoký štrůdl se peče dlouho a hrozí buď nedopečení těsta uvnitř nebo naopak připálení spodní nebo vrchní vrstvy. To je samozřejmě doporučení pro začátečníkyJ.

Tento štrůdl je velmi rychlý, snadno se zapamatuje recept, ale nikoho myslím neurazí. I když pro tchyni doporučuji jiný štrůdl – taženou klasiku a ´la babička, který zde najdete také.