Tradiční astrologie na míru.
Get Adobe Flash player
Jablečný závin tažený – a´la babička

Jablečný závin tažený – klasika od babičky

Zn.pracné, ale výsledek je velmi slavnostní. Vhodné pro pohoštění tchýně apod.

(množství na 2 záviny)

Těsto

250g hladké mouky

špetka soli

1 vejce

5-6 lžic vody

1 lžíce rozpuštěného másla

1 lžička octa

Náplň

1 kg jablek ( spíše kyselejší, jakoby před scvrknutím jsou nejlepší – na chuti vstupní suroviny samozřejmě nejvíce záleží)

50g másla

100g moučkového cukru

100g rozinek máčených v rumu

100g vlašských ořechů

2 lžičky skořice

½ hrnečku másla na potírání

100g prosáté strouhanky osmahnuté a vychladlé

1.Příprava těsta

Mouku se špetkou soli prosejeme na vál. Uprostřed udělejte důlek, vklepněte vejce a přidávejte vlažnou vodu promíchanou s rozpuštěným máslem a octem. Zpracujte vidličkou, pak rukama v nepříliš husté těsto. Těsto musí být vláčné. Když začíná mít těsto pevnější konzistenci, začněte ho tzv. vytloukat – těstem prostě několikrát silně udeřte o vál, až se protáhne. Pak těsto zase spojte a vytloukejte dál. Dosáhnout byste měli hladkého, lesklého, pružného a nelepivého těsta.

Vytvarujte bochánek a položte jej na pomoučené prkénko nebo vál, potřete jej rozpuštěným máslem a přikryjte ho nahřátou porcelánovou miskou nebo kastrůlkem nejméně na půl hodiny.

2.Příprava jablečné náplně

Zatímco těsto odpočívá, oloupeme a nastrouháme jablka na plátky- docela silné – cca 2mm  (já si část nakrájím i na kostičky – ony pak vytváří hezkou strukturu a také jsou trochu jinak rozpečené – je to zajímavější). V široké pánvi rozpustíme na kousky nakrájené máslo, přidáme jablka a cukr a na pánvi necháme trochu zkaramelizovat.

3.Zpracování těsta

Nejprve vytáhneme těsto dotenka. Připravte si utěrku, poprašte ji moukou. Bochánek rozdělte na dvě části, jednu hned vraťte pod kastrůlek. Druhou polovinu bochánku začneme na utěrce rozvalovat válečkem a vytahovat do stran rukama. Nejlépe vytahujeme hřbety rukou – pozor – jemně a měli bychom sundat prstýnky. Asi nemá smysl popisovat můj postup vytahování – prostě těsto vytáhněte do velice tenka až skoro průsvitna. Kdyby Vám zůstaly silné okraje, nožem je odřízněte.

4. Naplnění jablky

Nejprve naplňte jednu šišku a dejte na plech. Ostatnímu těstu věnujte pozornost až poté, protože těsto rychle osychá a trhalo by se.

Plát těsta pokropte rozpuštěným máslem, posypte opraženou strouhankou, poklaďte jablečnou náplní. Na jedné delší a na obou kratších stranách ponechte cca 10 cm volného místa. Navrch pak nasypte trochu ořechů a rozinek. Opět pokropte máslem. V této chvíli si předehřejte troubu na 200 stupňů. Zabalte závin od strany, kde je náplň až k okraji. Pomozte si utěrkou. Přeneste opatrně na plech, klidně s pomocí druhého člověka, který třeba přiblíží plech co nejblíže. Pokud Vám vyjde šiška delší než je plech, jste jednak nadaní, jednak ho můžete zatočit do tvaru podkovy.

Postup opakujte u druhé poloviny těsta. Před tím, než dáte štrůdl péct, potřete ještě oba záviny máslem. Pečte na 200 stupňů, dokud těsto „nezrůžoví“. Pak zmírněte teplotu na 170 stupňů.

Pečeme dalších 20 – 30 minut. Každých 10 minut poctivě potírejte máslem. Nesmíte vršky přepéct – ke konci pečení je zakrývám listem pečícího papíru. Po upečení posypte štrůdly moučkovým cukrem.